Acest site foloseste cookies. Citeste politica de cookies.        Accept     Nu accept

Originea si istoria covoarelor

Postat de covorino 25.04.2020 0 Comentarii Articole Informative,

 

Inca de la inceputul civilizatiei, oamenii au cautat sa se separe de podeaua rece, utilizand iarba uscata sau blanurile animalelor vanate, cu scopul de a castiga mai mult confort in cadrul habitatului lor vitreg.
Odata cu aparitia razboiului de tesut, acum aproximativ 6000 de ani, optiunile oamenilor s-au schimbat dramatic, iar acestia au inceput sa creeze tesaturi rudimentare pe care sa le puna pe podea, acest aspect ducand in final la aparitia covoarelor.


Primele covoare erau tesute din lana, produs care putea fi gasit din abundenta, deoarece o mare parte a oamenilor din acele vremuri cresteau oi pentru a supravietui.
Primele dovezi ale existentei metodelor de fabricare a covoarelor au fost descoperite in Egipt, sugerand astfel ca egiptenii antici posedau cunostinte avansate cu privire la fabricarea acestor produse.
Se crede ca arta fabricarii covoarelor a pornit din Egiptul antic spre orient, unde a fost preluata si dusa la un nivel avansat de catre populatiile din zonele respective.


Cel mai vechi covor cunoscut a fost descoperit in Kazakhstan in anul 1949, acesta pastrandu-se in stare exceptionala, raportat la vechimea de aproximativ 2500 de ani pe care se presupune ca o are, fiind fabricat in Persia antica.
Odata cu instaurarea islamului in orientul mijlociu, covoarele au inceput sa fie adoptate la scara larga, fiind folosite in toate locurile pentru rugaciune.
Covoarele persane au inceput sa fie cunoscute inca de acum 3000 ani, fiind considerate produse de lux datorita structurii complexe si numarului urias de ore de munca necesar pentru producerea acestora.
In secolul XIII exploratorul venetian Marco Polo, ajuns in Anatolia (Turcia de astazi), a remarcat faptul ca in acea zona sunt produse covoare de o calitate exceptionala, pentru ca apoi sa inceapa importul acestor produse si in Europa.


Motivele ilustrate pe suprafata covoarelor orientale erau de o precizie si cromatica uimitoare, iar finetea si densitatea acestora rivaliza cu produsele din ziua de astazi.
In anul 1784 Edmund Cartwright a inventat primul razboi de tesut mecanic, ceea ce a scazut pretul covoarelor, reducand drastic numarul de ore de munca necesar, fiind una dintre inventiile de marca ale revolutiei industriale.

Covoarele antice erau tesute plecand de la o structura pe baza de fire rezistente incrucisate, de care erau ulterior prinse si firele moi care constituie suprafata covorului.
Denistatea de noduri si fire poate fi decisiva in ceea ce priveste calitatea covoarelor si pretul acestora, dar cele mai bune covoare nu vor fi niciodata cele din gama ieftina de pret.


La inceputul anilor 50 au inceput sa apara primele covoare fabricate din fibre sintetice, care erau mult mai ieftine decat cele tesute initial din fibre naturale.
Cu aportul noilor metode automatizate de productie, pretul covoarelor a scazut, acestea devenind accesibile pe scara larga.
In ziua de astazi covoarele au devenit mai sofisticate, fiind special concepute pentru a rezista la tocire, la pete sau la dezvoltarea bacteriilor, iar preturile au ajuns intr-un punct in care fiecare dintre isi poate permite astfel de produse.

 

Etichete: covoare

Lasa un comentariu

Secretele adevaratelor covoare persane

Secretele adevaratelor covoare persane

covorino 25.04.2020 0
 Covoarele persane sunt cele mai celebre covoare din lume, cu o istorie care dateaza de peste 4000 de ani pot fi unele dintre cele mai scumpe si exclusiviste produse creeate manual. In vremea Imperiul...
Citeste mai mult
Originea si istoria covoarelor

Originea si istoria covoarelor

covorino 25.04.2020 0
 Inca de la inceputul civilizatiei, oamenii au cautat sa se separe de podeaua rece, utilizand iarba uscata sau blanurile animalelor vanate, cu scopul de a castiga mai mult confort in cadrul habitatulu...
Citeste mai mult
Mocheta versus Covor - ce sa alegem

Mocheta versus Covor - ce sa alegem

covorino 24.04.2020 0
 In momentul in care ne gadim sa alegem covoare de calitate pentru casa noastra, va fi nevoie sa avem in vedere mai multe aspecte care vor contura clar alegerea pe care o vom face. In primul rand avem...
Citeste mai mult