-
Coșul este gol!
Nu multi dintre noi s-au intrebat ce anume se intampla cu sticlele din plastic dupa ce acestea sunt utilizate si aruncate la cosul de gunoi.
Preocuparea prentru soarta deseurilor din plastic aruncate ar putea fi privita ca o grija in plus, inutila, mai alesc ca acestea sunt lucruri aparent fara valoare economica si implicit fara importanta.
In ultima vreme, au fost intensificate eforturile la nivel mondial in vederea colectarii si reciclarii a deseurilor, in special a celor din plastic, care scapate de sub control, pot avea un impact devastator asupra mediului inconjurator.
Sa luam exemplul unei simple sticle de tip PET (Polietilena tereftalată) care odata aruncata necontrolat in natura, ajunge sa isi pastreze forma o perioada de timp, pentru ca apoi sub actiunea soarelui si a altor factori de mediu, sa inceapa sa se descopuna in bucati tot mai mici, pana cand pot fi inghitite de catre animale sau pot intra in sol, ramanand acolo sute de ani pana la descompunerea completa.
Odata ingerate de catre animale, bucatile din plastic descompus le pot bloca sistemele digestive, ducand in cele mai multe ori la decese premature si chiar la disparitia unor specii intregi de pesti sau pasari din zonele puternic contaminate cu astfel de deseuri.
Reciclarea acestui plastic daunator este una dintre solutiile pe care le avem la dispozitie pentru a scapa planeta de aceasta problema care tinde sa se acutizeze. Insule intregi din mijlocul oceanelor sunt acoperite cu bucati de plastic descopus de apa marii, facand obiectul unor documentare deceptionante, in care sunt prezentate imagini cu pasari aflate in agonie, dupa ce au consumat plastic.
Care este solutia?
Una dintre solutiile gasite pentru a recicla plasticul, si implicit a reduce presiunea deseurilor care tind sa sufoce planeta, este de a transforma sticlele PET in covoare.
In tarile dezvoltate, guvernele platesc stimulente fabricilor de covoare pentru a utiliza sticlele de tip PET in diverse procese de productie, inclusiv cel al covoarelor.
In cadrul unui astfel de proces, sticlele sunt sortate in doua categorii, colorate si transparente, pentru a fi apoi macinate si transformate in fire lungi de polipropilena.
Firele din polipropilena sunt apoi utilizate in teserea deverselor tipuri de covoare care in final vor fi la fel de frumoase si de rezistente, precum cele obtinute din materialele clasice.
Vanzarea unor astfel de covoare ar trebui sa fie puternic stimulata, prin insuflarea cumparatorilor a unui nou mod de a gandi si de a cumpara produse care provin din materiale reciclate, parte a efortului de a proteja planeta.
Protectia mediului trebuie cultivata prin educatie, inca de la varste fragede, iar persoanele astfel educate vor deveni adulti responsabili in relatia cu mediul inconjurator.
Se spune ca avem o singura viata de trait si o singura planeta pe care vom trai, atat noi cat si urmasii nostri, de aceea este important ca existenta noastra sa lase un impact cat mai mic asupra mediului. In mod cert, covoarele, precum si mobilierul obtinut din plastic reciclat vor reprezenta un viitor care ne va demonstra ca putem fi sustenabili si fara sa distrugem mediul inconjurator.
Lasa un comentariu